Dimensioneringskriterier
Dimensionering af afløbssystemet i Kolding Kommune tager udgangspunkt i anbefalingerne i Spildevandskomiteens skrifter (Skrift 27 med efterfølgende suppleringer).
Ved tilslutning fra fx private ejendomme til det offentlige kloaksystem, kan det være af afgørende betydning, hvornår det offentlige system er etableret. Da kloaksystemets kapacitet kan variere alt efter, hvornår hovedledningerne, der afledes til, er anlagt, betyder dette, at mængden af regnvand, der kan afledes fra regnvandskloakerede ejendomme kan variere.
Kapaciteten i kloaksystemet for de enkelte områder i kommunen kan beregnes og kommer til udtryk ved liter i sekundet pr. hektar. Ved at lave en simpel beregning, kan det fastlægges, hvor meget regnvand der må afledes fra de enkelte ejendomme til det offentlige kloaksystem.
Regnvandsbassiner
Regnvandsbassiner anlægges primært for at kunne kontrollere udledningshastigheden af regnvandet samt for at rense regnvandet. Når størrelsen på bassinet beregnes dimensioneres det efter, hvor ofte det er acceptabelt, at bassinet løber over samt udløbsflowet.
Bassinet virker også som sandfang og kan tilbageholde et eventuelt oliespild.
Regnvandsbassinet har et minimumsniveau af vand, hvor vandspejlet vil stå, i tørvejr. Dette kaldes det våde volumen. Derudover er der plads til at vandspejlet kan hæve sig, når det regner. Dette kaldes stuvningsvolumet. Den samlede størrelse af bassinet er således en sum af det våde volumen og stuvningsvolumen.
Ved beregning af et regnvandsbassins samlede volumen benytter BlueKolding anbefalingerne i Skrift 30 og det tilhørende Excel regneark i nyeste version.
Vådvolumenet dimensioneres i udgangspunktet ud fra forudsætningen om, at det skal kunne rumme 250 m3 regnvand pr. reduceret ha. opland. Har oplandet, hvorfra bassinet modtager regnvand således en størrelse på 2 reducerede ha., må bassinet have et vådvolumen på 500 m3.
Bassinvolumen dimensioneres ud fra forudsætningen om, at der højest må ske overløb fra bassinet hvert 5. -10. år afhængig af recipienten. Hvis det viser sig hensigtsmæssigt kan andet dog aftales med Kolding Kommune. Stuvningshøjden mellem permanent vandspejl og maksimal vandspejl bør være mellem 0,6 og 1,2 m.
Når regnvandet udledes fra regnvandsbassinet til recipient, skal udledningen så vidt muligt svare til den naturlige afstrømning fra oplandet. Afløbsvandføringen bestemmes af vandløbsmyndigheden i Kolding Kommune, der laver en konkret vurdering ud fra recipientens karakteristika.
Det er ikke al regnvand, der lander på oplandets overflade, der faktisk også strømmer til regnvandsbassinet. Noget af vandet fordamper undervejs, og nogle befæstede overflader tillader alligevel et minimum af nedsivning eller tilbageholdelse. Dette tages der højde for i beregningerne til bassinvolumen og benævnes den hydrauliske reduktionsfaktor. Den hydrauliske reduktionsfaktor sættes typisk til 0,8-1.
Det beregnede bassinvolumen ganges med en klimafaktor (sikkerhedsfaktor) for at tage højde for fremtidens hyppigere og kraftigere regnhændelser. Den benyttede klimafaktor er fastsat ud fra den seneste vejledning på afløbsområdet.
Regnvandsbassinerne renses efter behov for at sikre, at bassinet ikke gror til og for at bringe det tilbage til den tiltænkte funktion. Oprensningsmetoden og hyppigheden vælges fra gang til gang efter en individuel vurdering fra bassin til bassin og foregår med respekt for den naturlige udvikling af flora og fauna, der opstår i forbindelse med etablering af et regnvandsbassin.