Miljøfarlige stoffer
De sidste års store investeringer i at forbedre og udbygge de kommunale renseanlæg har medvirket til, at miljøtilstanden i vandløbene mange steder er forbedret betydeligt.
Mange små dårligt fungerende kommunale renseanlæg er blevet nedlagt, og spildevandet føres til større og mere moderne og velfungerende renseanlæg. Der vil på sigt blive nedlagt flere små og utidssvarende renseanlæg. Dette, sammenholdt med de allerede gennemførte indsatser, bevirker, at mange små vandløb ikke længere tilføres spildevand i form af overløb, til gavn for vandmiljøet.
Desværre kan der dog med jævne mellemrum konstateres, at fisk eller smådyr i vandløbene lider skade på grund af udledninger af forurenende stoffer. Det kan ske som følge af uheld, fx at der spildes olie eller kemikalier på befæstede arealer på en virksomhed, hvor der er direkte regnvandsafløb til nærliggende vandløb.
Uheldet kan også opstå på baggrund af manglende viden om, hvordan vandet løber i kloak- eller regnvandssystemerne. Mange grundejer og borgere er ikke klar over, at langt de fleste rendestens- og regnvandsriste har afløb direkte til vandløb. Mange er heller ikke klar over, at selv små mængder af f.eks. klorin eller stærke rengøringsmidler kan slå både fisk og små dyr ihjel.
Olieforurening, der i enkelte tilfælde opstår i vandløb, kan stamme fra bilvask i indkørsler eller andre offentlige arealer, der ikke er indrettet til sådan et formål.
For at reducere antallet af hændelser, hvor vandløbene forurenes akut med giftige eller miljøskadelige stoffer, vil Kolding Kommune i de kommende år iværksætte forskellige tiltag. Kommunen har allerede udarbejdet et projekt der hedder ”Hjælp fisken”. Det er en oplysningskampagne, hvor virksomheder eller almindelige borgere oplyses om problemerne med at aflede miljøskadelige stoffer ud i regnvandssystemet.
Miljøuheld
Hvis der er tale om akutte miljøuheld, fx gylleudslip, større olielæk eller udslip af miljøfarlige stoffer, skal der ringes 112. Alarmcentralen tager med det samme kontakt til Trekantsområdets Brandvæsen, der vil rykke ud for at standse og afværge forureningen.
Trekantområdets Brandvæsen tager hurtigst muligt kontakt til den fælleskommunale miljøvagt. Miljøvagtens opgave er at rådgive indsatslederen, når et uheld forurener vandløb, søer, kyststrækninger, grundvand, jord, luft eller drikkevand. Det er også miljøvagten, der forsøger at opspore forureningskilden, hvis årsagen til uheldet ikke er kendt med det samme.
Den fælleskommunale miljøvagt dækker følgende kommuner:
- Hedensted
- Billund
- Horsens
- Fredericia
- Middelfart
- Vejle