Bæredygtighed og cirkulær økonomi
Da Kolding Spildevand i 2015 skiftede navn til BlueKolding, var det fordi, selskabet er stærkt inspireret af The Blue Economy; en ny, økonomisk teori, der er grundlagt af den østrigsk-fødte økonomiprofessor Günther Pauli. Han mener, at der er behov for at hæve ambitionsniveauet i forhold til den grønne økonomi og tankegang.
Den grønne tankegang fokuserer på at reducere forbrug og spild – altså på at gøre mindre skade. Den blå tankegang går langt videre og handler om at designe fuldstændigt bæredygtige systemer, hvor man udnytter alle ressourcer – også spild – i nye værdikæder. Det handler om at hæve ambitionsniveauet fra at gøre mindre skade til at gøre mere gavn.
Ud fra den betragtning ser BlueKolding spildevandet som en ressource. Tidligere blev spildevandet betragtet som et restprodukt, der blot skulle skaffes af vejen og ikke gøre skade på miljøet. I dag ser BlueKolding spildevandet som en ressource og arbejder for at udvinde energien i både transport og rensning af vandet til at producere el, varme og renset vand. Strategien er på den måde helt i tråd med byrådets ambition om at fremme cirkulær økonomi.
Satsningen på cirkulær økonomi er en naturlig overbygning på mere end 40 års arbejde med bæredygtig og miljørigtig udvikling i kommunen. Satsningen samler kommunens mange forskellige bæredygtige initiativer med fokus på at reducere forbrug og spild for i stedet for at se alt som en ressource, der skal tilbage i værdikæden eller til sit naturlige kredsløb under én paraply – herunder også Blå Plan. Blå Plan handler bl.a. om, at mængden af regnvand, der sendes til rensning og som pumpes rundt i systemet ved at separere det fra spildevandet skal mindskes. På den måde sparer vi en masse energi og CO2 og hjælper regnvandet tilbage til sin naturlige cyklus. Vi mener også, at det nye vejr giver nye muligheder, hvorfor regnvandet må betragtes som en ressource, der både kan være med til at forskønne områder samt skabe værdi for de mennesker, som bor i Kolding kommune. Ved at adskille regnvandet fra spildevandet giver det også BlueKolding bedre muligheder for at udvinde energi i både transport og rensning af vandet til at producere el, varme og renset vand.