Udtræden fra Kloakforsyningen for regnvand - tilbagebetaling af tilslutningsbidrag for vand
Udtræden fra forsyningens kloaksystem for regnvand betyder, at en ejendom ikke længere gør brug af sin ret og pligt til at aflede tag- og overfladevand fra ejendommen til BlueKoldings kloaksystem og dermed frakobler ejendommens tag- og overfladevand fra kloaksystemet.
Ejendommen håndterer herefter selv regnvandet på egen grund oftest via nedsivning i en faskine eller et regnbed. Ejendommen ændrer herefter status i spildevandsplanen til at være spildevandskloakeret.
Der er en række fordele og konsekvenser ved at udtræde fra forsyningen for regnvand både for den enkelte grundejer men også for BlueKolding som forsyningsvirksomhed. Den primære årsag til at tillade udtræden fra kloaksystemet for regnvand er at øge kapaciteten i kloaksystemet og minimere overløb af spildevand til vandmiljøet. Jo færre ejendomme, der afleder deres regnvand til kloaksystemet, desto bedre vil det eksisterende kloaksystem kunne klare at aflede kraftige nedbørshændelser med færre gener for borgere og grundejere til følge, så som oversvømmelse af kældre samt spildevandsholdigt vand på veje og terræn.
Udtræden fra kloaksystemet for regnvand hænger naturligt sammen med indsatsen for klimatilpasning i Kolding Kommune, hvor der arbejdes med synligt vand på overfladen, og hvor regnvandet afledes og håndteres lokalt. Lokal afledning af regnvand (LAR) er et miljømæssigt fornuftigt
alternativ til afledning til kloaksystemet, idet regnvandet forsinkes og tilbageholdes i eget opland/område i stedet for at skulle transporteres væk fra området og behandles andet steds.
Frakobling af ejendommes regnvand vil også betyde en reduktion af energiforbruget til pumpning og rensning af regnvandet samt generelt lavere omkostninger.
Tilladelse til udtræden fra foryningen for regnvand gives efter spildevandsbekendtgørelsen § 16, kap 8 om ”Ophævelse af tilslutningsretten- og pligten”.
Muligheden for at udtræde fra kloaksystemet for regnvand omfatter samtlige fælleskloakerede områder i Kolding Kommune. I områder, der allerede er separatkloakeret eller er ved at undergå separatkloakering, er det som udgangspunkt ikke muligt at søge om udtræden fra kloaksystemet for regnvand og samtidig få sit tilslutningsbidrag for regnvand tilbage. Spildevandsbekendtgørelsen giver kun mulighed for at tilbagebetale, hvis forsyningsselskabets økonomi ikke væsentligt forringes heraf. Det er alene BlueKolding, der vurderer, om der er en økonomisk fordel ved, at ejendommen udtræder fra forsyningen for regnvand. Det er dog altid muligt at søge om tilladelse til at håndtere sit regnvand på egen grund.
Det kan dog vise sig hensigtsmæssigt i nogle tilfælde at tillade udtræden for regnvand fra kloaksystemet i eksisterende separatkloakerede områder. Det kan være i situationer, hvor regnvandssystemet ikke har kapacitet til at håndtere nutidens regnhændelser, fx i områder med separatkloakering af ældre dato. Det vil bero på en individuel vurdering af ansøgningen, om det vil være til fordel for kapaciteten i regnvandssystemet samt BlueKoldings økonomi, og om det i så fald vil være muligt at tillade udtræden fra kloaksystemet for regnvand.
Udpegningen af de fælleskloakerede områder udløser ikke i sig selv en ret til for den enkelte grundejer af udtræde. For at kunne meddele tilladelse til udtræden fra kloaksystemet for regnvand, er der en række vilkår, der skal være opfyldt. Tilladelsen er bl.a. betinget af, at Kolding Kommune kan meddele tilladelse til alternativ bortskaffelse af regnvandet fx via nedsivning.
Der er samtidig med udarbejdelsen af Blå Plan udarbejdet et kort over en del af Kolding Kommune (nedsivningskort), der viser, i hvilke områder der ikke er mulighed for nedsivning af regnvand på egen grund pga af grundvandsstanden, og hvor der er potentiale for nedsivning.
Områderne er udvalgt på baggrund af geologiske vurderinger baseret på jord- og grundvandskort, der viser, at det her vil have en for stor påvirkning på grundvandsstanden, der kan medføre følgevirkninger på fx nabogrunden. Befinder din ejendom sig i et område, der er erklæret uegnet til nedsivning, kan Kolding Kommune ikke give tilladelse til alternativ bortskaffelse af regnvandet, og dermed er det heller ikke muligt at få tilladelse til at udtræde fra kloaksystemet for regnvand.
I kortmaterialet til Blå Plan kan du finde nedsivningskortet for dele af Kolding Kommune og se i hvilket område, din ejendom ligger både, hvad angår kloakoplande samt nedsivningsmulighederne.
Som udgangspunkt vil udtræden for regnvand dreje sig om 100% frakobling af en ejendoms tag- og overfladeareal (alt regnvand). Der kan dog være enkelte tilfælde, hvor andelen af frakobling af tag- og overfladevand fra en ejendom med fordel kan gradueres med baggrund i ejendommens eksisterende interne afløbssystem og ejendommens mulighed for afkobling.
Gradueringen af udtræden for tag- og overfladevand kan ske ved, at grundejeren enten udtræder med 50%, 75% eller 100% af ejendommens regnvand:
- For ejendomme, der udtræder 100%, gælder, at ejendommen frakobles helt for tag- og overfladevand (inklusiv indkørsler), uden mulighed for nødoverløb til kloaksystemet. LAR-anlægget skal dimensioneres til at kunne håndtere en 10-års regnhændelse på grunden. Ejendommen tilbagebetales 100% af regnvandstilslutningsbidraget.
- Ejendomme, der håndterer 100% af ejendommens tag- og overfladevand men etablerer et nødoverløb til BlueKoldings regnvandssystem, udtræder fra kloakforsyningen for regnvand for 75%. Nødoverløbet skal træde i kraft maksimalt hver 10. år svarende til, at anlægget skal kunne håndtere en 10 års regnhændelse. Ejendommen tilbagebetales 75% af regnvandstilslutningsbidraget.
- For ejendomme, der udtræder for 50%, gælder, at denne mulighed oftest benyttes ved sammenbyggede byhuse, hvor det kun er muligt at frakoble tagvandet fra bagsiden af huset, mens tagvandet fra husets forside kobles til forsyningens kloaksystem, og hvor dette areal vurderes til at svare til 50% af grundens tagvand. Ejendommen tilbagebetales 50% af regnvandstilslutningsbidraget.
Drænvand må ikke kobles på BlueKoldings kloaksystem. Det gælder både regnvands- og spildevandssystemet. En undtagelse er dog omfangsdræn for bygninger, som kan tilkobles regn- eller spildevandssystemet.
Hvis der gives tilladelse til, at en ejendom kan udtræde af kloaksystemet for regnvand, har ejendommen ikke længere ret til at få ledt sit regnvand til forsyningens kloaksystem.
Skulle der opstå et ønske om at tilkoble sig BlueKoldings kloaksystem igen for tag- og overfladevand, kræver dette, at ejendommen bliver optaget i kommunes spildevandsplan igen – det vil sige, at der skal udarbejdes et nyt spildevandsplantillæg.
Derudover stilles der krav om, at BlueKoldings økonomi ikke forringes ved ejendommens genindtræden og at der er kapacitet i systemet, samt at der betales tilslutningsbidrag for den andel af regnvand, der tilkobles, ud fra årets gældende takst. Det er derfor ikke en selvfølge, at ejendommen kan indtræde igen i forsyningen for regnvand.
Det er frivilligt for en grundejer, om denne ønsker at ejendommen udtræder for regnvand fra BlueKoldings kloaksystem, og det kan således ikke pålægges en grundejer.
Inden der kan gives tilladelse til at udtræde fra kloaksystemet for regnvand, skal der være givet tilladelse til alternativ bortskaffelse af regnvandet – dvs. etablering af et LAR-anlæg.
Krav til ansøgning om nedsivning af regnvandet via fx faskine eller regnbed samt ansøgningsskema inkl. ansøgning om udtræden for regnvand findes på klimavand.dk
Hvis en ejendom udtræder fra kloaksystemet for regnvand kan BlueKolding tilbagebetale tilslutningsbidraget for regnvand til ejendomsejeren. Tilbagebetalingen for regnvand kan maksimalt udgøre 40% af det samlede tilslutningsbidrag (spildevand og regnvand). Hvis en ejendom kun udtræder for regnvand for 50% eller 75% (etablering af nødoverløb) af tag- og overfladevandet på ejendommen, betales der tilsvarende 50% eller 75% af tilslutningsbidraget for regnvand tilbage.
BlueKolding vil ved hver henvendelse om ønske om at udtræde for regnvand vurdere de økonomiske konsekvenser af en frakobling og afveje en mulig tilbagebetaling af tilslutningsbidraget. Det er alene BlueKolding, der fastlægger gradueringen af udtrædelsen i forhold til de ovenfor oplistede muligheder. Størrelsen af tilbagebetaling afhænger af graden af udtræden.
For erhvervsejendomme gælder, at størrelsen af tilbagebetalingen for regnvandstilslutningsbidraget sker på baggrund af BlueKoldings beregninger på den forventede besparelse.
Adskillelse af spildevand og regnvand på egen grund og etablering af løsning for lokal håndtering af tag- og overfladevand (etablering af LAR-anlæg) foretages ved privat foranstaltning, og omkostninger forbundet hermed afholdes af grundejeren selv.